Skip to main content
 

Recensies

Hieronder referenties van mensen die Mikel Dees als spreker hebben meegemaakt en/of mensen die hem hebben uitgenodigd.

Sint Nikolaas Lyceum

In het kader van het vak maatschappijleer in maart 2019 heb ik Mikel Dees uitgenodigd als gastspreker voor het thema Rechtsstaat.
Mikel Dees weet met zijn verhaal over zijn persoonlijke leven kinderen aan te sporen om na te denken over hun rol in de maatschappij. Zijn pedagogiek is uitstekend. Hij geeft kinderen een kompas mee waarbij ze op hun belangrijke kruispunten tot vruchtbaardere keuzes zullen komen dan die van hem.

Lees meer

Kinderen zullen niet altijd precies onthouden wat je ze vertelt, maar ze zullen altijd de indruk onthouden en hoe ze behandeld werden. Hiervan is hij zich bewust en dit is wat hij positief weet te realiseren en dit doet hij met een liefdevol hart. Een hart dat wil helpen. Tegelijkertijd straalt hij een natuurlijk gezag uit. Hij weet namelijk dat zijn verhaal kan dienen als een levensles voor jonge kinderen, en kan moeiteloos de ‘moeilijkste’ klassen voor zich winnen.
Ik beveel zijn gastlessen daarom van harte aan aan scholen voor de vakken met de functie burgerschapsvorming.

Chris Uneputty
Docent Maatschappijleer
St. Nicolaaslyceum

MHV Pantarijn Wageningen

Al enkele jaren nodig ik Mikel Dees uit om in mijn 3Mavoklassen in het kader van het vak maatschappijleer te komen vertellen over zijn leven. En, ter illustratie: ieder jaar weer vragen de nieuwe leerlingen van 3Mavo aan het begin van het jaar “of die ene man weer komt vertellen”. Dit toont aan dat de gastlessen van Mikel inmiddels een plaats hebben binnen het vak en doorsijpelen naar andere leerlagen.

Lees meer

En dit is natuurlijk niet zonder reden. Mikel laat zien hoe op het oog kleine keuzes kunnen leiden tot zeer vervelende gevolgen. Ook laat hij zien hoe je niet als crimineel geboren wordt, maar door allerlei omstandigheden ergens ‘in rolt’. Dit alles combineert hij met een warme en integere uitstraling, waarbij hij de leerlingen ruimschoots laat delen in zijn leven en de daaruit getrokken levenslessen op welhaast spirituele wijze met hen deelt.

Mikel vertelt een heftig, en bij tijd en wijlen ook droevig verhaal. Maar toch weet hij de leerlingen te verlaten met een boodschap van hoop en positiviteit, en een aanmoediging om het goede te doen in hun leven.

Een aanrader!

Noud Roelen
Docent Filosofie, Maatschappijleer, Cultuurgeschienis
MHV Pantarijn

Wageningen

Storytelling Comedy Café Amsterdam

Mikel Dees, een man die ooit aan de verkeerde kant van de wet belandde, is nu uitgegroeid tot een baken van hoop en inspiratie voor anderen. Na een tumultueuze reis die hem leidde naar een leven van criminaliteit en uiteindelijk naar de gevangenis, heeft Mikel een diepgaande transformatie ondergaan.

Lees meer

Vandaag de dag deelt hij zijn persoonlijke verhaal met publiek over de hele wereld, waarbij hij zijn ervaringen gebruikt als een krachtig middel voor verandering.

Door middel van zijn lezingen brengt Mikel de waardevolle lessen over die hij heeft geleerd tijdens zijn tijd achter de tralies, waarbij hij de nadruk legt op het belang van zelfreflectie, verlossing en persoonlijke groei.

Zijn verhaal dient als een herinnering dat het nooit te laat is om jezelf te vinden en een positieve impact op de wereld te maken, ongeacht hoe ver men is afgedwaald.

Mylène Duijvestein, organisator stortelling avonden Comedy Café Amsterdam

Kenniscafé Assen

Als redacteur voor Kenniscafé Assen nodigde ik Mikel uit om te vertellen over zijn tijd voor, tijdens en na zijn gevangenisstraf vanwege een gewapende overval. Mikel vertelde vol passie en met een goed gevoel voor timing over wat hij meemaakte. En dat was niet niks. Na een bijzondere ontmoeting in de gevangenis leidt hij nu een compleet ander leven. Zijn verhaal sloot perfect aan bij ons thema vrijheid dat hij samen met andere sprekers inkleurde.

Lees meer

Mikels verhaal is soms heftig, maar hij weet het met humor te brengen en het daardoor niet té zwaar te maken. En dat is knap. Ik zou een optreden van Mikel van harte aanbevelen aan iedereen die wil horen hoe je leven zo’n radicale wending kan nemen.

Rob van der Wal, freelance journalist